Vitajte na burze: ako investovať do akcií Základné informácie

V súčasnosti nám svet ponúka mnoho alternatívnych príležitostí na rast bohatstva. Ľudia sa čoraz častejšie rozhodujú kupovať akcie, investovať do fondov alebo ukladať svoj majetok inými formami, ktoré im umožňujú zvyšovať zisky. Ak chcete začať investovať, musíte sa naučiť základné pravidlá investovania.

Základná otázka: čo sú akcie?

Akcie sú cenné papiere akciovej spoločnosti, teda podiely na základnom imaní spoločnosti kótovanej na burze cenných papierov. V závislosti od ich povahy sú akcie klasifikované ako privilegované, to znamená akcie s dividendami, ktoré umožňujú ich držiteľom rozhodovať o spoločnosti počas valných zhromaždení akcionárov, a kmeňové akcie bez akýchkoľvek dodatočných práv alebo privilégií.

Ďalej: ako nakupovať akcie?

Ak sa chcete naučiť investovať do akcií, je dobré vedieť, ako ich kúpiť. Nákup akcií na burze je naozaj jednoduchý. Vykonáva sa online s investičným účtom označovaným ako maklérsky účet. Po otvorení účtu investor prevedie určitú sumu peňazí, čím vytvorí objednávku na akcie danej spoločnosti. V nákupnej objednávke investor špecifikuje počet akcií, ktoré chce kúpiť, a cenu, ktorú je pripravený zaplatiť.

Čo je priamy nákup akcií?

Priamy nákup akcií je v skutočnosti nákup akcií cez maklérsky účet. Môžete to urobiť veľmi jednoducho, otvorením online účtu. Táto metóda vám umožňuje rýchlo reagovať na zmeny cien akcií a sadzieb. Ak máte vlastný maklérsky účet, investor je schopný vykonať niekoľko transakcií denne na základe kolísania cien a sadzieb. Táto metóda si však vyžaduje veľkú dávku pozornosti, obetavosti, času a sebadisciplíny. Investori sa môžu spoľahnúť len sami na seba.

A čo je nepriamy nákup akcií?

Ďalším spôsobom je nepriamy nákup akcií, teda investovanie do akcií prostredníctvom fondov. Pri výbere tejto metódy investor nemusí každý deň sledovať zmeny na trhu, pretože investície analyzujú tímy profesionálov, ktorí spravujú aktíva a pravidelne sledujú dianie na trhu. Ide o možnosť pre ľudí, ktorí plánujú investovať peniaze, ktoré doteraz mali, do bankových vkladov, no nemajú čas sa podrobne oboznámiť s pravidlami finančného trhu. Vyberajú si ho aj investori s obmedzeným majetkom. Investor však musí mať na pamäti, že nákup akcií nepriamo zahŕňa riziko strát, ako aj dodatočné poplatky a provízie za správu fondov.

Hlavné informácie o tom, ako investovať do akcií. Informácie pre amatérov.

Spôsob investovania závisí od temperamentu, zručností a schopností burzového investora. Investori sa môžu rozhodnúť pre krátkodobé investície, čo znamená príležitostné nákupy akcií a ich pravidelný predaj. Pred nákupom sa akcie zvyčajne analyzujú na základe komunikácie so spoločnosťou, ktorá ich vydala, a ekonomickej situácie. Môžeme tiež investovať dlhodobo a vybrať si nízkonákladové akcie spoločností, ktoré budú pravdepodobne v najbližších rokoch rásť. V rámci jednej burzy je tiež možné nakupovať a predávať akcie.

Pri investovaní sa od začiatku oplatí dodržiavať určité pravidlá, aby ste sa vyhli chybám:

  • Vyberte si akcie spoločností s dobrou likviditou, aby ste ich mohli kedykoľvek predať a kúpiť;
  • Nastavte stop-loss príkazy – to znamená, do akej miery môžete akceptovať straty pri nákupe akcií;
  • Zdržte sa investovania, keď ceny akcií dosiahnu rekordné vrcholy, po ktorých často nasleduje pokles ich hodnoty;
  • Pri investovaní na burze berte do úvahy trvalé pozitívne alebo negatívne trendy;
  • Kupujte akcie počas období, ktoré nasledujú po rýchlom poklese ich cien.

Chladná kalkulácia, ovládanie emócií, dôvera iba faktom a číslam by mali byť určujúcimi znakmi správania investora. Pri rozhodovaní o priamom nákupe akcií je dôležité, aby ste si prečítali štvrťročné správy príslušných spoločností, ktoré ponúkajú analýzu ziskov z predaja, ako aj marží a ziskov. Dôležitá je aj analýza makroekonomických údajov, pretože umožňuje predpovedať ďalšiu výkonnosť spoločností a správanie ostatných investorov.

Keď sa rozhodnete pre priamy nákup akcií, musíte najprv analyzovať svoje osobné preferencie. Ďalej je potrebné preskúmať typ aktív, do ktorých fond investuje, výšku dosahovaného zisku, náklady na službu, prítomnosť dodatočných poplatkov a skutočné šance na úspešné investovanie úspor. Skúsení obchodníci a ľudia, ktorí prevádzkujú investičný portál, poznajú pravidlá investovania. Nie každý však má takéto znalosti, takže ak chcete začať investovať na burze, musíte poznať niekoľko základných pravidiel jej fungovania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *