On-line investovanie je jednoznačne najpohodlnejšou formou investovania do investičných fondov, takže aj starší investori ocenia možnosť spravovať svoj kapitál online. Množstvo ponúkaného vybavenia si pochvaľujú aj tí, ktorí ešte nikdy neinvestovali, čo znamená, že nemajú skúsenosti s hodnotením investičného rizika na vlastnú päsť.

Prvé veci – Ako investovať online

Investovanie do fondov online zahŕňa použitie vhodnej investičnej platformy s virtuálnou peňaženkou. Tu sú uložené jednotky určitých fondov – zvyčajne niekoľko rôznych – s cieľom diverzifikovať kapitál. Väčšina z týchto platforiem vám umožňuje jednoducho nakupovať a predávať jednotky mnohých dostupných fondov, ako aj finančné poradenstvo, analýzy a individuálne štatistiky investorov.

Pravidlá online investovania

Investovanie by malo začať skontrolovaním zoznamu ponúkaných fondov a hľadaním fondov, ktoré ponúkajú aktíva, o ktoré máte záujem. Po nájdení správneho brokera si pozrite demo účet zvolenej investičnej platformy. Účet by mal byť prehľadný a mal by obsahovať jasné informácie o zmenách hodnoty majetku v danom časovom období a členení finančných prostriedkov podľa investičnej oblasti, ako sú domáce alebo zahraničné, akcie alebo suroviny.

Mimoriadne dôležité sú aj informácie týkajúce sa indikácie úrovne rizika. Ak sa ukáže, že nákup alebo predaj príslušných jednotiek sa neodporúča, platforma by o tom mala zobraziť správu.

Ako fungujú online investičné fondy?

Mnohé platformy, ktoré ponúkajú investovanie do investičných fondov, sa veľmi ľahko používajú. Po registrácii na platforme budete mať na webovej stránke aktivovaný investičný účet, ktorý vám poskytne prístup k virtuálnej peňaženke – nástroju, ktorý vám umožní zadávať príkazy na nákup alebo predaj vybraných podielových listov fondu.

Keďže otvorenie takéhoto účtu ponúkajú okrem iného maklérske domy a banky, výber fondov môže zahŕňať prostriedky od niekoľkých až po niekoľko desiatok združení, čo sa premieta až do stoviek prostriedkov dostupných v rôznych oblastiach pôsobenia.

Príklady on-line investičných fondov

Na internete je veľa investičných fondov ako Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska, ktorá využíva ponuku 23 spoločností ponúkajúcich investičné fondy, napr. cez sto rôznych fondov.

Medzinárodné banky ponúkajú viac prostriedkov, ale účtujú aj manipulačné poplatky. Napríklad ING Bank Śląski ponúka 93 fondov založených len na akciách a dvakrát toľko iných fondov. Menšie spoločnosti, ako napríklad NN Investment Partners, ponúkajú len 30 fondov, no často majú priaznivejšiu a transparentnejšiu ponuku ako veľké banky.

Ako si vybrať online investičný fond?

Pri výbere by ste si mali porovnať ponuky rôznych brokerov. Venujte pozornosť dostupnosti fondov s konkrétnymi investičnými oblasťami, o ktoré máte záujem, a provízii. To posledné je mimoriadne dôležité, keďže firmy so širokou ponukou majú často veľa stolov s ďalšími poplatkami.

Dobrým riešením je vyhľadať konkrétny fond a overiť si, ktorý broker ponúka svoje podielové listy. Po výbere hlavného fondu si môžete porovnať sprostredkovateľov a po výpočte ziskovosti vybrať ďalšie fondy z ponuky najperspektívnejšieho sprostredkovateľa na poistenie toho hlavného.

Ako pri väčšine online investícií, aj pri investičných fondoch je potrebný sprostredkovateľ. Nájdenie dobrej platformy bez poplatkov a nízkych provízií, s transparentnou zmluvou a spôsobom, ako spravovať svoje investičné portfólio, je prvým krokom k úspešnému investovaniu do investičných fondov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *