Zlato je ušľachtilý kov s výnimočnou povesťou. Vo svojej histórii ľudstvo zažilo niekoľko menších či väčších zlatých nábehov, počas ktorých obyčajní ľudia vedení snami o obrovskom majetku opúšťali svoje domovy, aby hľadali zlato.

Čo je potom zlato?

Zlato bolo pre ekonomiku vždy mimoriadne dôležité, keďže na ňom bola po stovky rokov založená hodnota peňazí. V mnohých kultúrach, vrátane európskej, slúžilo zlato ako platidlo, preto hodnota razenej mince závisela od množstva rudy, ktorú obsahovala. Do 70. rokov 20. storočia bolo zlato v USA stále všeobecne uznávanou menou a dodnes je hodnota papierových peňazí zabezpečená zásobami zlata v centrálnych bankách.

Taký veľký význam pre ekonomiku bol spojený s jedinečnými vlastnosťami zlata: jeho nefalšovateľnosťou, vzácnosťou a trvanlivosťou. Zlato je fyzicky aj ekonomicky veľmi stabilné, a preto poskytuje dobrú referenciu pre iné ekonomicky zraniteľnejšie platobné prostriedky, akými sú papierová a elektronická mena.

Ako investovať do zlata?

Investovanie do surovín je zvyčajne založené na nákupe a predaji. Rovnako je to so zlatom, ktoré sa predáva v takzvaných zlatých minciach a v tehličkách. Mince sú kompaktnejšie, lacnejšie a ľahšie sa predávajú neskôr, ale s vyššou ziskovou maržou pre predajcu. Tyčinky sú väčšie, drahšie a ťažšie inkasovateľné, no marža je zvyčajne nižšia ako pri minciach. Dobrou správou je, že v Poľsku je investičné zlato oslobodené od DPH.

Ak sa podnikateľ alebo investor rozhodne investovať do zlata, väčšinou si chce nakúpené tehličky či mince ponechať pri sebe. Zlato je totiž veľmi dobrou poistkou v prípade krízy alebo vojny, keďže aj vážne ekonomické turbulencie spôsobujú relatívne malý dopad na túto rudu.

A kam investovať do zlata?

Zlato predáva Poľská mincovňa (Mennica Polska), súkromné spoločnosti alebo jednotliví podnikatelia, ktorí vedia investovať do surovín, vrátane zlata. Mincovňa je dobrým a bezpečným miestom na nákup zlata v minciach alebo tehličkách. Pri výbere takéhoto riešenia má investor istotu, že nakupuje prúty z overeného zdroja. Súkromné spoločnosti obchodujúce so zlatom však môžu požadovať nižšiu ziskovú maržu ako mincovňa a navyše ponúkajú možnosť skladovania zlata alebo investičného poradenstva. Ich nevýhodou je vyššie riziko v porovnaní s nákupom zlata z mincovne, možno ich však minimalizovať kontrolou názorov a rozhodnutím pre osvedčeného obchodníka.

Súkromné osoby sú najmenej bezpečnou možnosťou, s najväčšou pravdepodobnosťou, že sa stretnú s podvodníkom. Na druhej strane však nie je bežné hromadné falšovanie zlata, ktoré je väčšinou veľmi ľahko odhaliteľné a skúsený investor dokáže rozlíšiť čisté zlato od obľúbeného falzifikátu na báze titánovej zliatiny len na základe zvuku, ktorý minca hádže. stôl. Kým v minulosti sa z falošného zlata dal urobiť veľký kriminálny biznis, v súčasnosti sa pre veľkú šancu na dolapenie stal úplne nerentabilným.

Je však bezpečné investovať do zlata?

Investovanie do surovín je v podstate jednou z najbezpečnejších foriem investovania. Všetky riziká spojené so zlatom nezahŕňajú ani tak investičné riziko, ako skôr možnosť krádeže (pri skladovaní zlata doma) alebo kúpy falošných mincí, s prídavkom titánu, v oveľa menšej hodnote.

V Poľsku sa však podvodníkom nevypláca falšovať zlato vo veľkom – oveľa jednoduchšie a ťažšie odhaliteľné je podvod s využitím oslobodenia investičného zlata od DPH ( zatiaľ čo DPH na zlaté šperky je stále 23 %). K hromadnému falšovaniu zlatých mincí skôr nedochádza.

Samotné riziko straty veľkej časti kapitálu prakticky neexistuje, pretože, ako už bolo spomenuté, zlato je zo svojej podstaty stabilné a určite nestratí výraznejšiu hodnotu. Za posledných pätnásť rokov sa cena zlata pravidelne zvyšovala a teraz má unca zlata viac ako dvojnásobnú hodnotu ako pred desiatimi rokmi.

Zlato sa považuje za veľmi dobré a stabilné aktívum. Niečo, do čoho sa oplatí investovať peniaze. Zlato v priebehu rokov naberá na hodnote, je veľmi mobilné a môžete si ho uložiť sami. To z neho robí skvelú ochranu v prípade neočakávanej krízy. Na druhej strane však určite existujú investície, ktoré svojou nestabilitou dokážu priniesť väčší zisk za oveľa kratší čas.

Preto je možné zlato bezpečne akumulovať ako zásobu na dôchodok alebo kapitál pre deti. Na druhej strane, kto chce za krátky čas veľa získať, mal by radšej hľadať iný druh investície.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *