Takmer všetci Slováci, ktorých zárobok prevyšuje ich základné potreby, uvažujú o investovaní. Mnohí sa však myšlienky investovať svoje dodatočné peniaze vzdávajú s vysvetlením, že nevedia, do čoho investovať malé sumy. Žiaľ, napriek pozitívnej ekonomickej situácii sa stále cítime chudobní. Je to nesprávny prístup, pretože hotovosť uložená v ponožke alebo na bankovom účte stráca svoju hodnotu, ale ak tieto peniaze investujete, môžu priniesť veľký zisk.

Existuje spôsob, ako investovať bezpečne?

Existuje stopercentne bezpečný spôsob, ako investovať peniaze so ziskom? Nie. Dokonca aj tie typy investícií, ktoré majú dobrú šancu generovať stabilný a spoľahlivý zisk, môžu v dôsledku vonkajších faktorov generovať aj straty. Túto konkrétnu situáciu zažili Gréci, ktorí pocítili dôsledky bankrotu svojho národného hospodárstva. Mala by nás však táto skutočnosť odradiť od investovania? Nie.

Investovanie je ako život, takmer nič neprináša zisk bez nášho vlastného pričinenia. Trik spočíva v tom, aby sme vedeli, aké riziko podstúpiť a ako z tohto rizika profitovať. Investičný trh ponúka tak relatívne bezpečné investície, ktoré sú nezávislé od vývoja, ako aj vysoko rizikové aktíva, ktoré sú závislé od stability medzinárodnej ekonomiky a situácie na trhu. To znamená, že investovanie takmer vždy zahŕňa určité riziko.

Aké riziko je spojené s investovaním?

Investičné riziko sa líši v závislosti od zvolenej investičnej možnosti. Peňažný trh alebo takzvaný Forex sa považuje za veľmi rizikový. Je to spôsobené pákovým mechanizmom, ktorý sa dá využiť na investovanie s veľkým množstvom hotovosti. Zlé rozhodnutia môžu bohužiaľ viesť nielen k strate kapitálu, ale aj k vytvoreniu dlhu.

Kryptomeny môžu byť tiež rizikové. Len nedávno každému, kto sa pýtal, do čoho investovať veľké sumy, bolo povedané: do kryptomien, ako sú Bitcoin a Altcoiny. Hodnota kryptomien však môže v okamihu klesnúť až o 90 %, čo sa skutočne stalo nie tak dávno.

Existujú investície s oveľa nižšou mierou rizika, ako sú napríklad vklady alebo peňažné fondy, ktoré sú nezáväzným spôsobom, ako zarobiť určité percento z investovanej sumy. Za veľmi bezpečné sa považujú aj niektoré alternatívne investície, napríklad nákup zlatých mincí alebo prútov. Ide však o dlhodobé investície, ktoré môžu trvať desiatky rokov.

Do čoho sa oplatí investovať peniaze?

Pri investíciách je oveľa jednoduchšie povedať, čo sa oplatilo investovať v minulosti, než do akých položiek alebo riešení by sa malo investovať v tomto konkrétnom okamihu. Môžete sa však spoľahnúť na názory odborníkov a svoje vlastné preferencie.

Ak sa pozrieme na hospodársku situáciu, ľahko si uvedomíme, že teraz nie je ten správny čas na investovanie do najrozvinutejších spoločností na západných trhoch. Veľmi rozvinuté krajiny, najmä tzv. stará Európska únia a USA, v súčasnosti zvyšujú svoj potenciál veľmi pomalým tempom. V súčasnosti je dobré zaujímať sa o miestne, poľské alebo alternatívne trhy, napríklad Turecko alebo Čínu, Japonsko a ich hospodársky potenciál.

Investovať môžete aj do aktív, ktoré nie sú príliš závislé alebo sú úplne nezávislé od stavu svetovej ekonomiky, napríklad do zlata, diamantov, kryptomien alebo drahého alkoholu.

Príklady najvýhodnejších investícií

Za najvýhodnejšiu investíciu tohto desaťročia sa stále považujú kryptomeny. Niekto, kto pred niekoľkými rokmi investoval do Bitcoinu, sa mohol stať milionárom s veľmi malým kapitálom. V súčasnosti mnohé druhy altcoinov ponúkajú možnosť túto situáciu zopakovať.

Poľskému akciovému trhu sa darí v sektoroch IT, zábavy a farmácie. Typickým príkladom dobrej investície na burze je spoločnosť CD Projekt, známa najmä vďaka vytvoreniu svetoznámej hernej série o Zaklínačovi Geraltovi z Rivie. Akcie spoločnosti CD Projekt už roky generujú zisky a prinášajú investorom veľmi dobré výnosy a vysoké dividendy.

Dobre sa darí aj segmentu tzv. veľmi alternatívnych investícií. Veľmi dobre sa predávajú vzácne mince, bábiky alebo figúrky, sady stavebníc a dokonca aj virtuálne predmety – skiny zbraní v hre Counter-Strike alebo čiapky v hre Team Fortress 2.

Do čoho by ste teda mali investovať? Bez ohľadu na zvolenú formu investície sa určite oplatí pozerať do budúcnosti a konať tak, aby zarobený kapitál nepohltila inflácia. Existuje veľa aktív, do ktorých sa oplatí vložiť náš kapitál, ale na otázku, do čoho sa oplatí investovať peniaze, neexistuje a pravdepodobne ani nikdy nebude existovať jednoznačná odpoveď. Všetko závisí od rizika, ktoré investor súhlasí prijať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *