O investičných fondoch sa väčšinou uvažuje v kontexte investovania peňazí na budúci dôchodok alebo vzdelanie svojich detí. Pohľad na tento druh investovania ako na alternatívu individuálnych dôchodkových fondov je bežný najmä u súčasnej generácie štyridsiatnikov. Ako však začať takto investovať?

Investičný fond – čo to je?

Investičný fond je spôsob, ako investovať kolektívne. Inými slovami, účastníci alokujú svoj kapitál do určitého aktíva, pričom predpovedajú zvýšenie jeho hodnoty v budúcnosti. Tento druh investícií je v mnohých ohľadoch veľmi podobný individuálnemu investovaniu; v závislosti od charakteru investície môžu byť fondy viac alebo menej rizikové, dlhšie alebo kratšie.

Prečo si teda investori vyberajú fondy namiesto toho, aby svoj kapitál znásobili úplne sami? Investičný fond vám predovšetkým dáva možnosť investovať do aktíva, ktoré je drahšie, ako by si mohol dovoliť jeden podnikateľ. Veľký kapitál je vždy výhodou, pretože dáva viac investičných možností. Taktiež sa táto forma investovania považuje za jednu z najflexibilnejších; väčšinu fondov je možné kedykoľvek spojiť a následne investičné celky aj voľne predávať.

Investičné fondy by vďaka svojim silným regulačným vlastnostiam nemali mať žiadne skryté náklady a všetky informácie o províznych a manipulačných poplatkoch sú zvyčajne poskytované transparentným spôsobom – aj pre tých, ktorí svoje úspory nikdy neinvestovali.

Aké je kritérium investičnej oblasti investičných fondov?

Každý fond má špecifikované kritérium investičnej oblasti. Neznamená to nič viac, nič menej ako druh trhu, do ktorého fond plánuje investovať.

Existujú teda fondy, ktorých investičnou oblasťou sú napr. akcie zahraničných spoločností. Ostatné fondy môžu byť založené na nehnuteľnostiach alebo surovinách a drahých kovoch. Existujú fondy, ktoré sú aktívne na alternatívnych trhoch.

Ako môžete posúdiť z vyššie uvedených príkladov, investičné oblasti môžu byť veľmi široké a líšia sa v závislosti od zvoleného fondu. Asi nie je potrebné zdôrazňovať, že investovanie do nehnuteľností sa výrazne líši od alokácie vlastného kapitálu na devízovom trhu. Inými slovami, súhrnný pojem „investičný fond“ informuje len o spôsobe investovania (kolektívnej alokácii kapitálu); neposkytuje žiadne informácie o type investície.

Keďže je plošné kritérium také široké a potom je tu aj otázka trvania a cieľa fondu, možno s istotou povedať, že neexistujú dva rovnaké investičné fondy a riziko spojené s investovaním sa výrazne líši v závislosti od stratégie. vybraný. Existujú stabilné fondy, ktoré majú zabezpečiť vlastný kapitál; a existujú agresívne fondy, ktoré predstavujú riziko, ale ponúkajú až +35% návratnosť investície ročne.

Metódy určujúce návratnosť investície z fondov

Na výpočet návratnosti investície z investičných fondov sa používa aspoň niekoľko metód. Najpopulárnejšia je však metóda benchmarku. Spočíva v porovnaní výsledkov so schémou, ktorá je zvyčajne definovaná vo vyhlásení fondu. Podľa tejto metódy menia definované účastnícke jednotky svoju hodnotu v čase. Takéto jednotky môže investor predať po zvýšení ich hodnoty.

Iné metódy zahŕňajú porovnanie s externou schémou (môže to byť napr. špecifikovaný index) alebo občasné vyplácanie dividend; z celkového zisku alebo časti zisku realizovaného fondom v danom období.

Ako investovať do investičných fondov – pravidlá investovania

Ako v prípade väčšiny foriem investovania, diverzifikácia kapitálu je dobrým pravidlom, ktoré treba dodržiavať. Rozdelenie kapitálu medzi niekoľko rôznych fondov tiež minimalizuje riziko spojené s investovaním.

Pred investovaním do fondu by ste si mali definovať aj svoj investičný cieľ (zabezpečenie kapitálu, znásobenie kapitálu), dĺžku trvania investície a čo je najdôležitejšie, únosnú mieru investičného rizika. Ak investujete do finančných prostriedkov online, možno budete musieť pokryť aj dodatočné náklady súvisiace s províziou alebo manipulačnými poplatkami pre agenta (zvyčajne banka alebo maklérsky dom). Mali by sa tiež zohľadniť pri hľadaní optimálneho investičného fondu.

Myšlienka investičných fondov

Ako už bolo spomenuté, hlavnou myšlienkou investičných fondov je vytváranie spoločného kapitálu, ktorý pozostáva z vkladov mnohých účastníkov. Takéto riešenie pomáha investovať na trhoch, ktoré by boli nedostupné pre jednotlivca, ktorý nemá k dispozícii dostatok peňazí na nákup nehnuteľnosti, veľkého množstva surovín alebo akcií danej zahraničnej spoločnosti. Inými slovami, investičný fond ponúka viac investičných príležitostí. V mnohých prípadoch dokáže zabezpečiť aj časť majetku daného subjektu (napr. podniku), aby sa predišlo dlhodobej strate časti kapitálu, napr. z dôvodu inflácie.

Investičné fondy sú dobrým riešením pre tých podnikateľov a investorov, ktorí chcú skúsiť šťastie na trhoch, ktoré vyžadujú veľký kapitál pri vstupe. Menej rizikové fondy sú zároveň transparentnejším a menej náročným spôsobom investovania pre ľudí, ktorí si chcú zabezpečiť časť svojich zdrojov.

V širšom kontexte je ťažké jednoznačne povedať, či sú fondy lepším alebo horším riešením ako individuálne investície. Menej rizikové fondy sú však určite dobrým miestom, kde začať pre niekoho, kto s investovaním nikdy nemal nič spoločné.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *