Výber správnych aktív, teda ako bezpečne investovať do mien

Investori, ktorí chcú vyskúšať svoje schopnosti na menovom trhu, sa často pýtajú, ktoré meny sú ziskové a bezpečné a ktoré môžu viesť k finančným stratám? Oplatí sa hľadať odpoveď na otázku – ako bezpečne investovať do mien?

Čo je bezpečná mena?

Bezpečná mena je mena, ktorá patrí do bezpečného prístavu. Aby sa aktívum stalo „bezpečným prístavom“ pre investora, musí mať vysokú likviditu a nízke investičné riziko. Kým s likviditou väčšinou nie je problém, určenie rizika často nie je na prvý pohľad zrejmé.

Ako sa teda určuje investičné riziko vo vzťahu k menám?

Nízkorizikovú menu vydáva ekonomicky a politicky stabilný štát. Krajina so silnou ekonomikou, nízkym dlhom a bez nedávnych problémov s infláciou. Rizikový faktor znižujú aj štátne rezervy a silná pozícia exportu v ekonomike, najmä pokiaľ ide o prírodné zdroje.

Ako rozpoznať bezpečnú menu?

Na začiatok treba odmietnuť krajiny, ktoré sú politicky nestabilné, silne zadlžené alebo majú príliš rýchlo rastúcu infláciu. Príkladom je história zimbabwianskeho dolára (ZWD).

Zimbabwe je krajina, ktorá nesplnila žiadne kritériá na vydávanie bezpečnej meny. Bol to politicky a ekonomicky nestabilný štát na čele s diktatúrou. V jednej chvíli sa mena v dôsledku kolapsu exportu prepadla do jednej z najväčších mier hyperinflácie v histórii, ktorá dosahovala 79 biliónov percent ročne. Výsledkom bolo, že zimbabwiansky dolár dominoval dvakrát, ale kvôli nedostatku skutočných vládnych opatrení inflácia pokračovala. Táto situácia viedla k stiahnutiu zimbabwianskej meny a jej nahradeniu americkým dolárom, ktorý sa stal jediným zákonným platidlom v krajine. Táto história dokazuje, že meny exotických krajín môžu byť veľmi nebezpečným aktívom.

To nie je všetko. Pri hľadaní bezpečnej meny sa oplatí analyzovať kombináciu silných a slabých stránok daných mien krajín, ktoré sa tešia stabilnej situácii. Tieto analýzy možno nájsť medzi aktuálnymi správami maklérov a ekonómov, ktoré sú často dostupné online. Bezpečnými menami môžu byť meny z prvých siedmich najpopulárnejších menových párov, teda tie, ktoré vydávajú vysoko rozvinuté krajiny so stabilnou inštitucionálnou situáciou, silným exportom a vnútornou ekonomikou. Výber stabilných menových párov nemusí vždy viesť k veľkému zisku, je však bezpečnejší ako exotické meny.

Do čoho môžete investovať, teda rebríček bezpečných mien

Menový trh zvyčajne neprechádza rýchlymi zmenami, najmä v prípade mien ekonomicky a politicky stabilných krajín. Nie je to však pravidlom, pretože každý trh môže prejsť nečakaným kolapsom. Preto sa oplatí vedieť, ktoré krajiny majú relatívne bezpečné meny.

meny škandinávskych krajín, teda nórska, švédska a dánska koruna. Severoeurópske krajiny sa považujú za stabilné, pretože majú konkurencieschopnú ekonomiku a veľký prebytok rezerv. Sú to tiež krajiny na čele, pokiaľ ide o dôveru verejnosti a inštitucionálnu stabilitu.

Za zmienku stoja aj ázijské tigre. Jedným z nich je Japonsko, ktoré je na čele medzinárodného ekonomického rozvoja, vďaka čomu je jeho jen už roky považovaný za najbezpečnejšiu menu. Ázijské tigre majú tendenciu dominovať produktivite, čo z nich robí jedného z najväčších vývozcov na medzinárodnom trhu.

V cene sú zahrnuté aj meny zdrojových krajín ako Kanada, Austrália alebo Saudská Arábia, ktorá v súčasnosti vyváža takmer štvrtinu svetových zásob ropy. Sila týchto krajín vychádza z vysokého významu prírodných zdrojov pre ekonomiku.

Európskej mene sa darí aj napriek kríze niektorých krajín a Brexitu. Dôvodom je vysoká stabilita Európskej únie, ktorá sa premieta do likvidity v eurách. Americký dolár sa naopak neuchytil na stupňoch víťazov pre veľmi slabé federálne rezervy a nízku dôveru v nového prezidenta.

Je tu aj poľský zlotý, ktorý si stále drží nízku pozíciu. Táto mena bola roky považovaná za slabé aktívum. Jeho situáciu ešte zhoršili obavy zahraničných investorov vyvolané politikou našej krajiny.

Do ktorých mien sa oplatí investovať?

Závisí to od predpovedí investora. Nie každá bezpečná mena môže byť zisková. Dôvodom je, že bezpečnosť zvyčajne znamená stabilitu, teda žiadnu náhlu zmenu hodnoty.

Na otázku: do čoho sa oplatí investovať, môže byť veľa odpovedí? Niektorí vidia zvýšenie vplyvu Saudskej Arábie v očakávanom zvýšení cien ropy, iní zas za veľkolepé posilnenie čínskej ekonomiky. Tieto typy zmien budú určite dôležité, keď bude mena klesať alebo zvyšovať dôležitosť.

Napokon, rozhodnutie investovať do mien závisí od špekulácií o budúcom osude emitujúcich krajín. Ak si niekto váži stabilitu v čase krízy, vsadí na švédsku alebo nórsku korunu. Ak naopak vidia zisk v posilňujúcej sa ekonomike a exporte, dobrou voľbou bude jen alebo čínsky jüan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *