Striebro bolo v posledných rokoch investormi podceňované, najmä po hospodárskej kríze v roku 2008, kedy sa začalo znehodnocovať. Odborníci však tvrdia, že sa to môže čoskoro zmeniť, a to najmä v dôsledku prognózy rastúcej spotreby v priemysle. Všeobecne sa verí, že investori, ktorí sa rozhodnú kúpiť tento kov, by mali brať do úvahy jeho priemyselný potenciál v nasledujúcich rokoch.

Striebro ako investícia – Charakteristika

Striebro je surovina a bielo-sivý kov. Historicky sa používala ako mena, aj keď by ste mali pamätať na to, že jej hodnota nikdy nedosiahla zlato.

Čisté investičné zlato má dnes 80-krát väčšiu hodnotu ako striebro. Takáto disproporcia vyplýva z dôležitosti zlata ako investičného nástroja – je oveľa populárnejšie, považované za bezpečný prístav a investori ho oveľa ochotnejšie kupujú. Investovanie do striebra sa považuje za riskantné, preto od poslednej svetovej hospodárskej krízy nie je striebro medzi podnikateľmi obzvlášť obľúbené.

Výhody investovania do striebra

Striebro má však množstvo vlastností, ktoré ho odlišujú od ostatných surovín. Na rozdiel od zlata je sivá ruda široko používaná v priemysle.

Väčšina spotrebnej elektroniky obsahuje striebro. Mobilný telefón má takmer jeden gram striebra, počítač – niekoľko gramov a auto – tucet gramov. To znamená, že množstvo tohto kovu sa postupne znižuje, pretože striebro sa z použitej elektroniky málokedy recykluje.

Hoci tendencia plytvať neobnoviteľnými zdrojmi pôsobí znepokojujúco, je to aj výhoda pre tých, ktorí majú v úmysle investovať do striebra. Vyčerpanie zdrojov môže viesť k vyšším cenám. Mali by ste však pamätať na to, že ak má striebro zdražieť, stane sa tak postupne, v priebehu niekoľkých rokov.

Kam investovať do striebra?

Najlepšie je kúpiť striebro v mincovniach. V súčasnosti väčšina z nich ponúka široký výber mincí a strieborných prútov, ktoré majú okrem rudnej hodnoty často aj numizmatickú hodnotu. Malé dávky niektorých mincí spôsobujú, že ich ceny sú niekedy vyššie ako iné. Oplatí sa však pri investovaní do striebra riadiť numizmatikou?

Na to neexistuje jednoznačná odpoveď, keďže najbežnejšie mince sa najľahšie predávajú. Na druhej strane mince s vysokou zberateľskou hodnotou si vyžadujú nájsť vhodného a často súkromného kupca.

Záložňa nie je miesto, kde by ste mali investovať do zlata a striebra. Často predávajú pretavené mince s neistým množstvom kovu v zliatine. Ak chce investor nakupovať od súkromného sprostredkovateľa, nie od štátnej mincovne, oveľa lepším riešením je využiť služby spoločností zaoberajúcich sa investičným zlatom a investičným striebrom.

Na čo si dať pozor pri investovaní do striebra?

Pri kúpe striebra by ste si mali všímať, či novonadobudnutý majetok pochádza z dôveryhodného miesta. Majte to na pamäti, pretože mince a tehličky môžu byť falošné. Preto sa neodporúča hľadať príležitosti na on-line aukciách alebo v miestnych záložniach.

Striebro je tiež kov s výraznými cenovými výkyvmi, takže by ste si ho mali kúpiť v správnom momente, pamätajte však na to, že rudy nie sú tak citlivé na zmeny ako meny. Cena striebornej mince zostane rovnaká, aj keď sa hodnota samotného zlata v posledných dňoch o pár percent znížila. Do striebra by ste preto mali investovať, keď klesajúci trend nejaký čas pokračuje. Striebro si môžete kúpiť aj za kurz aktuálny v daný deň. Veľa mincovní predáva kovy podľa kilogramovej sadzby, čo znamená, že pri kúpe nie sú zahrnuté náklady na razenie samotnej mince alebo sú nižšie. Medzi investormi je to však nepopulárne riešenie.

Odborníci pripúšťajú, že striebro nie je v poslednom desaťročí dobrým investičným materiálom, no v najbližších rokoch sa to môže zmeniť. Rozhodujúca bude ďalšia priemyselná spotreba a ekonomická stabilizácia. Striebro je aktívum, ktoré nemá rád veľké krízy, ale pokojne rastie v časoch mieru a blahobytu. Aby ste do nich mohli investovať, musíte byť optimistickí na najbližšie roky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *