Oplatí sa vedieť, do akých akcií investovať na burze?

Investície do akcií začali v poslednom čase priťahovať čoraz väčší záujem. Už viac ako dva roky je badateľný trend, že Briti odchádzajú od investovania do vkladov k investovaniu na burze. Zaujímavé je, že odborníci zastávajú názor, že tento trend bude len silnieť. Je to spôsobené jasným poklesom dôvery v nízkorizikové formy investovania svojich úspor, čo je zase spojené so zrýchľovaním inflácie. Za súčasných okolností sa investori čoraz viac zaujímajú o akcie a chcú sa dozvedieť, ako burza funguje.

Výhľadové akcie, teda ktoré akcie?

Dobrou správou je, že akcie veľkých britských spoločností sa pozerajú dopredu a s najväčšou pravdepodobnosťou budú v budúcnosti rásť. Index FTSE vzrástol o 23 % len za posledný rok, a to najmä vďaka domácim IT a biotechnologickým spoločnostiam.

Ale čo sú to akcie zamerané na budúcnosť? Zjednodušene povedané, ide o akcie, ktoré sľubujú dobrý výnos v priebehu budúceho roka. Január je vždy vhodný čas na investovanie do akcií, pretože v tomto období je najjednoduchšie sledovať vývoj rôznych spoločností v predchádzajúcom roku, kvôli vydávaniu priebežných výročných správ.

Ako teda spoznáme tieto akcie, do ktorých by sme mali investovať? Najdôležitejšie je rozpoznať potenciál spoločnosti, ktorej akcie plánujeme kúpiť. Firmy môžeme rozdeliť do dvoch kategórií:

  1. rovnomerný vývoj – spoločnosť sa v predchádzajúcom roku stabilne rozvíjala a s najväčšou pravdepodobnosťou bude v tomto trende pokračovať;
  2. náhly vzostupný trend – spoločnosť bola v minulosti veľmi stabilná z hľadiska tržieb a rastu; vzhľadom na súčasné okolnosti (získanie nového segmentu trhu, vstup novej značky, opustenie nerentabilného sektora, nový kontrakt) má však do budúcnosti dobré vyhliadky.

Akcie triedy B možno v zásade považovať za rizikovejšie, ale aj viac orientované do budúcnosti, zatiaľ čo akcie triedy A sú bezpečnejšie a stabilnejšie, ale prinášajú potenciálne menší zisk.

Charakteristika akcií zameraných na budúcnosť

Najlepšie je charakterizovať akcie zamerané na budúcnosť definovaním toho, čím nie sú. Výhľadové akcie neponúka spoločnosť, ktorá:

  1. má veľký dlh, keďže dlhy sú varovným signálom pre všetky typy investícií. Rast dlhu je prvým krokom ku kolapsu spoločnosti. Navyše je pravdepodobné, že zadlžená, skrachovaná spoločnosť nebude solventná voči svojim akcionárom;
  2. vypláca akcionárom dividendy, ktoré sú výrazne vyššie ako zisky, astoto je iná forma zadlžovania sa. Spoločnosť vydáva akcie s vysokým ziskom pre svojich akcionárov, čím ich povzbudzuje investovať do akcií, aby mali prostriedky z ich predaja na pokračovanie v činnosti. Je pravdepodobné, že takáto spoločnosť sa vďaka investovanému kapitálu akcionárov odrazí, no väčšinou je opak pravdou – peniaze získané z akcií len o chvíľku predĺžia chod firmy a firma je v proces kolapsu;
  3. emituje akcie veľmi často, keďže ide o ďalší spôsob získavania dodatočného kapitálu, ktorý využívajú najmä neziskové spoločnosti. Viac akcií znamená nižšiu cenu, pretože zisky musia byť rozdelené medzi viac akcionárov.

Teraz vieme, ktoré akcie nie sú výhľadové, znamená to, že všetky ostatné sľubujú väčší výnos? Áno a nie.

Ako rozpoznať akcie zamerané na budúcnosť?

Najjednoduchší spôsob, ako analyzovať potenciál akcie, je použiť nástroj, ako je triedenie akcií. Tento nástroj umožňuje analyzovať údaje mnohých spoločností súčasne a vybrať tie, ktoré sa najviac pozerajú do budúcnosti. Prehľadávanie akcií je vo svojej základnej podobe bezplatný nástroj poskytovaný spoločnosťou Google, ktorý umožňuje prístup k mnohým burzám naraz.

Tu sú niektoré pomery, ktoré by nás mali zaujímať:

  1. Návratnosť vlastného kapitálu (5 r priemer) (%);
  2. Návratnosť vlastného kapitálu (posledný rok) (%);
  3. LT dlh/vlastný kapitál (posledný rok) (%);
  4. 5-ročné tempo rastu čistého príjmu;
  5. 5-ročné tempo rastu čistého príjmu.

Ak chceme investovať iba do britských spoločností, mali by sme najprv zúžiť vyhľadávanie na londýnsku burzu. Potom by sme sa mali zaoberať jednotlivými dávkami, jeden po druhom.

Prvé dva predstavujú rentabilitu vlastného kapitálu, teda koľko spoločnosť zarobila v porovnaní s kapitálom, ktorý vlastnila za posledných päť rokov (5 rokov priemer) alebo posledný rok (posledný rok). Napríklad hodnota 20 % znamená, že spoločnosť zarobila 20 000 GBP za každých 100 000 GBP držaného kapitálu. Ukazovateľ tak eliminuje stratové spoločnosti alebo tie, ktoré nedosahujú dostatočný zisk.

Pomer dlhu k vlastnému kapitálu LT je navrhnutý tak, aby z nášho zoznamu vylúčil príliš zadlžené spoločnosti. Dlh úspešnej spoločnosti pravdepodobne nepresiahne štvrtinu jej kapitálu. Pre bezpečnosť je však možné nastaviť hodnotu 15-20%.

Posledné dva ukazovatele predstavujú zisky za posledných päť rokov (pred zdanením a po zdanení). Po zúžení nášho vyhľadávania bude výsledkom zoznam prosperujúcich spoločností, ktoré pravdepodobne vydajú akcie s výhľadom do budúcnosti.

Do akých akcií by sme mali investovať?

Po zúžení počtu spoločností by sa malo vybrať tri až päť najperspektívnejších pozícií, aby sme diverzifikovali naše portfólio. Najlepšie je vyhľadať firmu, ktorá prechádza úpravou zásob, to znamená, že na skladoch prebiehajú korekcie. Úprava by však nemala presiahnuť 20 % poklesu hodnoty; inak hovoríme o zvrátení trendu.

Je dobré venovať pozornosť názorom odborníkov, ktorí často nielen označujú odvetvia, do ktorých sa oplatí investovať (tento rok sú to financie, IT a biotechnológie), ale aj prognózujú vývoj konkrétnych spoločností. Rozhodnutie investovať do akcií začínajúceho investora by malo byť diktované z 80 % znaleckými posudkami a z 20 % vlastnými analýzami, pričom pre skúseného investora je to presne naopak.

Akcie na príklade Poľska a zahraničia

CD Projekt, veľmi dynamicky rastúci herný vývojár a doteraz jediná poľská spoločnosť vyrábajúca a exportujúca AAA+ hry, je v posledných mesiacoch favoritom akcionárov. Očakáva sa aj oživenie W. Kruka, ktorého hodnota akcií v posledných mesiacoch klesala; v dôsledku rýchleho vzostupného trendu v posledných rokoch je však celkový trend stúpajúci a ponúka príležitosť na dobrú investíciu. Rovnako dobre vyzerajú prognózy spoločnosti Awbud zo stavebného sektora. Zvýšenie ceny akcií má v tomto prípade zdroj v účasti spoločnosti vo veľkom množstve tendrov. Trend pre Awbud bude s najväčšou pravdepodobnosťou naďalej silnieť.

Pokiaľ ide o zahraničné spoločnosti, obľúbené sú spoločnosti z Ďalekého východu. Čínska spoločnosť Alibaba (majiteľ populárnej platformy AliExpress a jej lokálny kolega Taobao) už roky zaznamenáva neskutočné zisky. Podobne ako EIZO Corp, japonský výrobca počítačových monitorov, ktorý pôsobí na tokijskej burze. Vďaka pokračujúcim investíciám do hardvéru sa východoázijské spoločnosti vyhli kolapsu počítačového trhu, ktorý postihol európske a severoamerické spoločnosti v druhej polovici 21. storočia a v súčasnosti sú prosperujúcou konkurenciou západných značiek.

Aj keď neexistuje jednoznačná odpoveď na to, ako investovať do akcií, držať sa niekoľkých základných pravidiel bude určite rozumným riešením pre každého začínajúceho investora. Základnou zručnosťou je predovšetkým naša schopnosť rozlíšiť budúce a perspektívne spoločnosti od tých, ktoré nie sú hodné našej pozornosti. Práve schopnosť vybrať si tie správne akcie môže niektorým šťastným investorom generovať až desaťnásobok ročného príjmu. Akcie sa tak stávajú ďalším dôležitým prvkom pri odpovedi na otázku – do čoho investovať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *