Ako investor – viete, ako bezpečne obchodovať s akciami?

Investovanie na Varšavskej burze je jednou z najzaujímavejších metód investovania v Poľsku. Je to tiež veľmi pohodlná možnosť, keďže na burzu sa dostanete cez internet, cez bankový účet alebo u príslušného brokera. Ako však bezpečne investovať na burze, aby vaše konanie prinieslo očakávané výsledky?

Najprv si vysvetlíme, čo je výmena

Burza je v skutočnosti akékoľvek miesto, kde môžete kúpiť alebo predať určitú komoditu za vopred stanovené ceny. Malé zhromaždenie na fyzickom mieste, ktoré môžu zorganizovať investori, spoločnosti a dokonca aj fanúšikovia. Slovo burza ľudovo označuje varšavskú burzu, kde okrem akcií či dlhopisov nakúpite zlato či cudzie meny. Ide o jedinú takúto burzu u nás, ktorá má dlhoročnú tradíciu siahajúcu až do prvej polovice devätnásteho storočia, kedy sa o nej hovorilo ako o obchodnej burze. Táto burza bola zatvorená po vypuknutí 2. svetovej vojny v roku 1939 a znovu otvorená až po politickej transformácii, 12. apríla 1991. Preto je poľská burza vo svojej modernej podobe relatívne mladou inštitúciou.

Poďme sa teda pozrieť, ako funguje burza

Ak chcete vedieť, ako burza funguje, stojí za to zdôrazniť, že je to miesto, kde môžete zadávať príkazy na nákup alebo predaj. Obrovská oblasť, kde zvyčajne nie sú problémy s likviditou, pokiaľ je navrhovaná cena v medziach kotácií.

Všetky formy obchodovania sú vykonávané automatizovaným a elektronickým spôsobom, čo znamená, že obchodník nemá žiadnu fyzickú kópiu svojho majetku. Všetko sa eviduje vo forme údajov na investičnom účte, v banke, v maklérskom dome alebo u brokera.

Musíte tiež pamätať na to, že províziu za každú transakciu účtuje maklér. To je veľmi dôležitý aspekt obchodovania, pretože konečný úspech alebo neúspech obchodníka často závisí od výšky účtovanej provízie.

A aké riziká súvisia s investovaním na burze?

Najväčšie riziko spojené s investovaním na akciovom trhu je, že hodnota nakupovaných aktív môže výrazne klesnúť a obchodník tak príde o leví podiel na investovanom kapitále. To je investičné riziko, ktoré je vlastné všetkým operáciám na burze. Aby ste minimalizovali tieto riziká, musíte sa rozhodnúť pre nízkorizikové transakcie a nastaviť limit, ktorý určuje, kedy by sa malo aktívum, ktorého hodnota klesá, ďalej predať. Strata hodnoty môže dosiahnuť 7-15% v porovnaní s hodnotou pri kúpe.

Ďalší typ rizika je spojený s províziou, ktorú si účtuje každý maklér. Je potrebné pripomenúť, že bez asistencie tretej strany nezískate prístup na burzu. Vysoká provízia zabije zisk každého obchodníka, ktorý má v úmysle vykonávať časté transakcie, pretože väčšina maklérov účtuje províziu za každú jednu transakciu.

Čo sa týka investovania na burze, najväčšie riziko predstavuje nepozornosť obchodníka, ako aj nedostatok vedomostí a praxe. Plánovanie by sa malo začať ešte predtým, ako získate prístup na burzu – porovnaním provízií účtovaných rôznymi maklérmi. Nízke straty, keď začnete, sú prvým krokom k veľkým ziskom na akciovom trhu.

Riziko predstavuje aj nedostatočná príprava a žiadne náležité znalosti o investovaní. Finančné nástroje ovplyvňujú určité faktory – vnútorné, lokálne a geopolitické. Ak chcete urobiť dobrú investíciu, musíte uskutočniť sľubnú transakciu – alebo inými slovami mať logickú stratégiu podloženú vašimi skúsenosťami a vlastnou analýzou.

Pozor pri investovaní alebo ako bezpečne investovať na burze?

Investovanie je zložitý proces, preto by ste mali začať tým, že sa naučíte investovať. Oplatí sa investíciám prideliť také sumy, aby provízia nezožrala zisk (v prípade tých maklérov, ktorí majú fixné provízie, napr. 5 PLN za transakciu) alebo nespôsobili obrovské straty v rozpočte investora.

Až po počiatočnej fáze učenia a získavania skúseností môžete skutočne začať investovať na akciovom trhu. Proces učenia by mal zahŕňať nielen prax, ale aj teóriu. Správy alebo odborné posudky sú mimoriadne užitočné pri prvých krokoch obchodníka na burze.

Nezabudnite tiež neinvestovať len do jedného aktíva, ale rozložiť prostriedky na niekoľko menších. Optimálny počet je päť, pretože potom môžete mať pevný hedžing rozložením rizika a zároveň je počet simultánnych obchodov taký malý, že obchodník dokáže sledovať všetky zmeny. Týmto spôsobom môžete minimalizovať riziko straty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *