Investovanie do zlata je jednou z prvých investičných metód známych v histórii ľudstva. Po tisícročia bolo zlato menou, ktorá sa vymieňala priamo za komodity. A hoci sa tento kov už dávno nepoužíva ako peniaze, investícia do zlata sa stále oplatí.

Zlato ako investícia – Charakteristika

Investovanie do zlata spadá do širšej kategórie investovania do surovín. Surovinou je každý materiál určený na ďalšie spracovanie v priemysle, čím sa stáva cenným pre hospodárstvo. Zlato, podobne ako mnohé iné suroviny, je neobnoviteľné. Na rozdiel od iných materiálov však jeho priemyselné využitie nie je také bežné. Väčšina zásob zlata na Zemi slúži ako kolaterál pre centrálne banky a vlády alebo ako investičné aktívum. Je to spôsobené vyššie spomínanou historickou koreláciou zlata a meny. Na rozdiel od striebra sa zlato v ťažkom strojárstve veľmi nepoužíva, takže stály podiel tejto suroviny cirkuluje už stovky rokov, aby zabezpečil bohatstvo po sebe idúcich generácií investorov.

Výhody investovania do zlata

Veľkou výhodou investovania do zlata je možnosť investovať svoje úspory do ľahko skladovateľného a relatívne ľahkého fyzického majetku. To znamená, že investovaním do zlata sa podnikateľ stáva prakticky nezávislým od bánk (pretože jeho majetok nie je vedený na účte), iných finančných sprostredkovateľov či dokonca svetových ekonomík. Na rozdiel od mnohých iných aktív cena zlata v prípade hospodárskej krízy neklesá. Hodnota zlata tiež neustále rastie už tridsať rokov, vďaka čomu je výborné na dlhodobé investície.

Odborníci predpovedajú, že ceny zlata budú naďalej pomaly, ale postupne rásť, bez ohľadu na možné politické či ekonomické otrasy. V roku 2050 má cena libry zlata prekonať súčasný historický rekord za predpokladu, že tento stabilný rast bude pokračovať aj v nasledujúcich desaťročiach. Zatiaľ nič nenasvedčuje opaku – pozíciu zlata neoslabila ani hospodárska kríza z roku 2008, ani politická kríza z roku 2014.

Kam investovať do zlata?

Kam investovať do surovín? Najčastejšie ho kúpite v mincovni predávajúcej investičné zlato vo forme tehličiek alebo mincí. Investovanie do tyčiniek je výnosnejšie, pretože znižuje maržu pre makléra a samotná tyčinka je menej likvidným aktívom ako minca.

Väčšina investorov sa rozhodne nakupovať zlaté mince. Existujú dve tendencie investovania do zlatých mincí. Podľa prvého by ste mali kupovať najbežnejšie mince, ktoré sa v budúcnosti budú najľahšie predávať. Ten druhý však tvrdí, že vzácne mince je lepšie kupovať pre ich numizmatickú hodnotu. Ich predaj však môže byť problematický.

Okrem mincovní sa mince a tehličky dajú kúpiť aj od súkromných sprostredkovateľov, ktorí často ponúkajú oveľa širší výber ako veľké poľské mincovne. Rozpätie sa však zvyčajne ukáže byť primerane vyššie.

Na čo si dať pozor pri investovaní do zlata?

Pri investovaní do zlata by ste mali byť mimoriadne opatrní. Falšovanie zlata je čoraz menej bežné, no stále existuje. Pri kúpe tejto rudy z nespoľahlivého zdroja môžete naraziť na falšované výrobky obsahujúce napr. zliatinu titánu.

Falošné zlato sa dá nájsť v záložniach alebo na internetových aukciách, preto si pred každým nákupom overte, či je miesto, kde chcete do zlata investovať, dôveryhodné.

Odpoveďou na túto otázku je Poľská mincovňa a ďalší certifikovaní sprostredkovatelia. Mali by ste tiež zvážiť, kde chcete zlato uložiť. Bankové skrinky sú síce bezpečné, ale je s nimi spojené platenie poplatkov, čo môže niekedy urobiť investíciu úplne zbytočnou. Na druhej strane, keď máte zlato doma, uistite sa, že je správne zabezpečené. Mince je dobré zakopať v záhrade, na mieste určenom len vy. Takto sa cennosti ukrývali stovky rokov a doteraz je táto jednoduchá metóda prekvapivo účinná.

Zlato je dobrá investícia na roky. Priemerný investor si ho pred predajom necháva desať, dokonca aj dve, no čakanie tak dlho sa môže výrazne vyplatiť. Investícia do zlata sa vzhľadom na jeho stabilný charakter odporúča tým, ktorí si sporia na dôchodok, dedičstvo po deťoch alebo akýkoľvek cieľ, ktorý chcú dosiahnuť až za tucet či dokonca niekoľko desiatok rokov. Odborníci nepredpovedajú pokles cien zlata v dlhodobom horizonte – naopak, do roku 2050 sa očakáva až štvornásobné zvýšenie jeho hodnoty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *